Στρατηγικές για να παραμείνουμε λειτουργικές και ισορροπημένες αυτή τη δύσκολη περίοδο!
Αναδημοσίευση άρθρου από το Womenontop
Διαβάστε το άρθρο εδώ
Η ELINA MAXOURA, Life Business Executive Coach/Mentor, συμμετείχε ως μέντορας στο #LiveALegacy2020 και μοιράζεται μαζί τις στρατηγικές που χρησιμοποιεί για να παραμείνει λειτουργική και ισορροπημένη αυτή τη δύσκολη περίοδο και πολλά άλλα.
Η Ελίνα Μαξούρα στο online Live A Legacy 2020
Από τις 2/12, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά φέτος, online λόγω της πανδημίας, στις 13 & 14/12 από τη Mastercard και το Women On Top. Μπες στο Live A Legacy για να παρακολουθήσεις όλη την εκδήλωση και να διεκδικήσεις μια έμμισθη πρακτική άσκηση στον τραπεζικό κλάδο ή/και μια υποτροφία mentoring από το Women On Top.
Η Ελίνα Μαξούρα έχει σπουδάσει Πληροφορική, Coaching, Συμβουλευτική, Mentoring-Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Executive Coaching – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έχει εργασθεί πάνω από 18 χρόνια ως σύμβουλος έργων πληροφορικής / senior consultant.
Από το 2016 έχει ιδρύσει τη “Lelaki Coaching” και προσφέρει υπηρεσίες life, business, executive coaching με εξειδίκευση στο Group & Team Coaching και στο Mentoring νέων επιχειρηματιών και νέων coaches. Έχει δημιουργήσει σειρά βιωματικών σεμιναρίων και προγραμμάτων προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, όπως τα «DatingYourSelf», «BrandingYourSelf» και «Coach your business to Success», «Θ.Ε.Σ.Ε. τη ζωή σου σε άλλη βάση» και “Level Up your Coaching Skills”. Έχει λάβει μέρος ως ομιλήτρια σε πολλές ημερίδες, webinars, συνέδρια και διοργανώσεις όπως το TEDxAthens2018.
Μητέρα δύο φοιτητών. Προσφέρει εθελοντικά, ως Αντιπρόεδρος Παιδείας του Ρητορικού Ομίλου Toastmasters Πειραιά, ως Μέντορας στον οργανισμό «WomenOnTop» και ως Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Συμβουλευτικής Coaching Mentoring Ελλάδας – «HCCMA».
Ποια ήταν η πιο σωστή συμβουλή που έχεις ακούσει όλα αυτά τα χρόνια;
Κάνε ότι καλύτερο μπορείς, τώρα!
Όταν το άκουσα για πρώτη φορά, από μια μέντορά μου, δεν το πολύ-κατάλαβα. Οι σκέψεις μου ήταν: Μα πως είναι δυνατόν; Χωρίς να είναι τέλειο; Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή; Τι πειράζει να περιμένω μέχρι να…. Αν δεν είναι τέλειο, καλύτερα να μην το κάνω καθόλου.
Όταν έκανα πια το βήμα, έξω από τη ζώνη ασφαλείας μου, την αγάπησα αυτή τη συμβουλή! Είναι μια βασική μέθοδος προόδου και επιτυχίας αυτή, που την ακολουθώ σήμερα. Δοκιμάζεις τώρα – όσο καλύτερα μπορείς, δεδομένων των εκάστοτε συνθηκών και με όποιους πόρους διαθέτεις! Έτσι έρχεται το αποτέλεσμα, έτσι προχωράς στο επόμενο βήμα και μπορεί να τα καταφέρεις -και αν όχι, σίγουρα κάτι θα έχεις ήδη μάθει!
Δεν λέω να μη λειτουργούμε με τον ιδανικό τρόπο που θα θέλαμε, ωστόσο πάρα πολλές φορές η «τελειότητα» είναι μια ωραία δικαιολογία για αναβολή. Δούλευε παράλληλα για το μέλλον σου και δράσε τώρα, κάνε ότι καλύτερο μπορείς με ό,τι ήδη έχεις στα χέρια σου.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει στην επαγγελματική σου ζωή εν μέσω πανδημίας; Ποια/ες είναι η στρατηγική/ές που χρησιμοποιείς για να παραμείνεις λειτουργική και ισορροπημένη αυτή τη δύσκολη περίοδο;
Το πιο δύσκολο που αντιμετώπισα ήταν η δημόσια «έκθεση». Τώρα που το γράφω ήδη μου φαίνεται άτοπη η σκέψη, τότε όμως… Έχω μια μικρή επιχείρηση, που παρέχει υπηρεσίες coaching, mentoring και training. Μέχρι το 2019 προωθούσα τις υπηρεσίες μας μέσα από την προσωπική επαφή. Είτε από παλαιότερες συνεργασίες/γνωριμίες, είτε από ανθρώπους που ήδη γνώριζα, μέσα από δια ζώσης προσωπικά ραντεβού δημιουργούσα συνεργασίες με φορείς, εταιρείες, συλλόγους, δήμους. Πάντα σκεφτόμουν τη διαδικτυακή προβολή της εταιρείας (για να γίνουμε γνωστοί σε ευρύτερο κοινό, για να φτάσουμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από τη λύση που προσφέρουμε, για ιδιώτες και επιχειρήσεις εκτός Αθηνών) και πάντα είχα μια καλή δικαιολογία να το αναβάλλω για την επόμενη χρονιά!
«Οι συνθήκες, δεν ξέρω πως, δεν έχω τα χρήματα που απαιτεί η επένδυση, δεν έχω χρόνο…». Ήρθε ο Μάρτιος του 2020 και το lockdown, που από τη μία μου δημιούργησε την ανάγκη να επικοινωνήσω και να στηρίξω τους ήδη υπάρχοντες πελάτες μου, και από την άλλη άρχισε να καταστρέφει τις δικαιολογίες μου… Απρόθυμα στην αρχή, ξεκίνησα τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» της εταιρείας μου. Η στρατηγική που ακολούθησα είναι αυτή που εφαρμόζουμε πάνω κάτω όταν θέλουμε να κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή. Συνειδητοποίησα που είμαι σήμερα, που θέλω να φτάσω, εξέτασα τις επιλογές μου, επέλεξα τον τρόπο που βρήκα καταλληλότερο για μένα. Χρειάστηκε:
- να ξεπεράσω τους φόβους μου! Έθεσα μικρούς, εφικτούς στόχους που μπορούσα να καταφέρω, ώστε να αρχίσω να νιώθω άνετα, να συνηθίζω τη δημόσια προβολή και να προχωρώ στο επόμενο εκτός ζώνης ασφαλείας μου βήμα.
- να εκπαιδευτώ σε νέες για μένα τεχνολογίες: δοκίμασα όλα τα μέσα διαδικτυακών meeting, τα μέσα διαδικτυακής ομαδικής εργασίας και συνεργασίας, τα σχεδιαστικά προγράμματα, μελέτησα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- να διατηρήσω την αυθεντικότητά μου, μέσα σε όλα αυτά έπρεπε διαρκώς να αναστοχάζομαι, να αναθεωρώ αν είμαι εγώ ή αν παρασύρομαι από όλα όσα γίνονται.
- να παρατηρήσω, να δοκιμάσω, να διορθώσω και ξανά από την αρχή!
Πώς θα συμβούλευες μια νέα γυναίκα να βρει τον επαγγελματικό της δρόμο, αν δεν έχει ιδέα τι θέλει να κάνει στη δουλειά;
Θα της πρότεινα να κάνει μια άσκηση του Tal-Ben-Shahar, που είναι η διαδικασία Νοήματος, Ευχαρίστησης, Ιδιαίτερων Ικανοτήτων.
Αναρωτηθείτε: Τι μου δίνει νόημα; Τι μου δίνει ευχαρίστηση; Ποιες είναι οι ιδιαίτερες ικανότητές μου;
Φτιάξτε τρεις λίστες (ίσως αρχικά μαζευτούν αρκετά στην κάθε μία).
Πάρτε χρόνο και σκεφτείτε λίγο βαθύτερα, μη σημειώσετε απλά αυτά που σας έρχονται αυτόματα στο μυαλό, αναλύστε πότε πραγματικά είχατε, για παράδειγμα, την αίσθηση του πραγματικού σκοπού στη ζωής σας. Θυμηθείτε τι σας αρέσει να κάνετε, με τι περνάει ευχάριστα και δημιουργικά η ώρα σας, τόσο που δεν καταλάβατε καν πως πέρασε. Μπορεί να εμπνευστείτε από τα χόμπι σας, από κάτι που τώρα ή παλιότερα προσφέρατε εθελοντικά, από τα επαγγελματικά σας καθήκοντα, από δεξιότητες σας που λειτουργούν στην καθημερινότητά σας.
Στη συνέχεια σχεδιάστε τρεις κύκλους που στο κέντρο τους συνδέονται, και μεταφέρετε εκεί όσα ανήκουν σε κάθε κύκλο – νόημα, ευχαρίστηση, ιδιαίτερες ικανότητες. Από τα στοιχεία που είναι κοινά σε δυο ή περισσότερους κύκλους, προκύπτει τί είναι αυτό που σας καλύπτει, σας γεμίζει, είστε καλή σε αυτό, είναι σημαντικό για εσάς. Εμπνευστείτε από τα στοιχεία αυτά, συνδυάστε τα, συνδέστε τα και ανακαλύψτε τις ιδανικές συνθήκες που θέλετε να βιώνετε ενώ εργάζεστε, ανακαλύψτε το επάγγελμα που καλύπτει τις πιο δυνατές σας ανάγκες, τα θέλω σας και σας δίνει ευχαρίστηση και νόημα!