Βάζω σε τάξη τα οικονομικά μου #64: Η έννοια του τοκισμού και πώς να την αξιοποιήσεις
Η έννοια του τοκισμού και πώς να την αξιοποιήσεις
Από τη στήλη “Βάζω σε τάξη τα οικονομικά μου”
Φαντάσου ότι φυτεύεις στο χώμα μια πορτοκαλιά. Όσο το δέντρο σου (αρχικό κεφάλαιο) μεγαλώνει, με το χρόνο, θα αρχίσει σιγά-σιγά να σου δίνει καρπούς (τόκος).
Αν δεν φας όλα τα πορτοκάλια της σοδειάς, αλλά χρησιμοποιήσεις όλα ή μερικά από τα κουκούτσια τους και τα φυτέψεις κι αυτά στο χώμα (ανατοκισμός), σύντομα θα έχεις αρκετές περισσότερες πορτοκαλιές, που θα σου προσφέρουν πολύ περισσότερα πορτοκάλια.
Με οικονομικούς όρους, αν έχεις 100 ευρώ και τα τοποθετήσεις σε έναν λογαριασμό με επιτόκιο 1% ετησίως, στο τέλος της πρώτης χρονιάς θα έχεις στο λογαριασμό σου 100 ευρώ συν 1, που είναι ο τόκος σου. Την αμέσως επόμενη χρονιά, όμως, αν δεν χρησιμοποιήσεις τον τόκο σου, το αρχικό σου κεφάλαιο δεν θα είναι πλέον 100 αλλά 101 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος της δεύτερης χρονιάς θα έχεις στο λογαριασμό σου 101 + (101 x 0,01) = 102,01 ευρώ. Την τρίτη χρονιά, το αρχικό σου κεφάλαιο θα είναι 102,1 ευρώ και πάει λέγοντας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που έχουν περισσότερα χρήματα συνήθως βγάζουν περισσότερα χρήματα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι στο συμφέρον σου να αποταμιεύεις, όσο μικρό κι αν είναι αρχικά το ποσό που μπορείς να διαθέσεις σε αυτό.
Εδώ βέβαια, χρειάζεται μια προσοχή στον πληθωρισμό.
Δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα αν με τα 100 του πρώτου χρόνου αγόραζες 20 παγωτά, αν τρέχει ο πληθωρισμός στο τέλος του δεύτερου χρόνου με τα 102,01 ευρώ θα αγόραζες 19 παγωτά…
Οπότε ίσως να αξίζει να επιλέγεις να αποταμιεύσεις σε συγκεκριμένα αποταμιευτικά ή επενδυτικά προγράμματα, εργαλεία που σου προσφέρουν επιτόκια μεγαλύτερα από τον πληθωρισμό που ισχύει, την περίοδο αυτή, στη χώρα. (θα το αναλύσουμε σε ένα άλλο ποστ)
Σίγουρα είναι μια καλή αρχή, έστω και για να υιοθετήσεις τη συνήθεια της αποταμίευσης.
Αν χρειάζεσαι βοήθεια για να αναλάβεις τη διαχείριση των χρηματο-οικονομικών σου επικοινώνησε μαζί μου.
Ελίνα Μαξούρα
Coach | Mentor | Trainer
Από τον οδηγό Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού που δημιούργησε το Women on Τop.
#χρηματοοικονομικόςαλφαβητισμός
#εσύγνώριζεςότι
#τροφήγιασκέψη
#ώραγιαδράση