4 Βήματα για αλλαγή | The Inner Game of Tennis
4 Βήματα για αλλαγή | The Inner Game of Tennis
Από Δευτέρα δίαιτα!
ή
Την επόμενη φορά που θα είναι τοξικός απέναντί μου, δε θα πέσω στο τρυπάκι να «παίξω μπάλα στο γήπεδό του» – θα θέσω ξεκάθαρα τα όριά μου.
ή
Αποκλείεται να υποχωρήσω αυτή τη φορά, θα ζητήσω όσα χρήματα αξίζει η εξαιρετική και μοναδική υπηρεσία που παρέχω.
ή
Δε θα επιτρέψω άλλη φορά στο συνάδελφο να λάβει τα εύσημα για τη δική μου δουλειά.
ή
Ξεκινάω να προβάλλω συστηματικά την επιχείρησή μου, δεσμεύω συγκεκριμένο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να κάνω εκείνο το τηλεφώνημα, να στείλω εκείνο το email…
Είμαι σίγουρη ότι κατά καιρούς έχεις προσπαθήσει να αλλάξεις καταστάσεις, συνήθειες, συμπεριφορές σου, τόσο στην προσωπική όσο και επαγγελματική ζωή.
Είμαι σίγουρη ότι κατά καιρούς ενώ ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις για να καταφέρεις τους στόχους σου, έχεις τις γνώσεις, τη διάθεση, το θέλεις, τελικά δεν το πράττεις.
Συχνά συμβαίνει όσο πιο σκληρά προσπαθούμε να σπάσουμε μια συνήθεια, τόσο πιο δύσκολο να είναι να την αλλάξουμε.
Το καλό είναι ότι υπάρχει εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να καταφέρεις όσα θέλεις!! Ο W. Timothy Gallwey στο βιβλίο του «The Inner Game of Tennis», προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο για εφαρμόζουμε αλλαγές.
4 βήματα για αλλαγή
Παρατήρηση
Παρατήρηση χωρίς επίκριση, ώστε να κατανοήσεις την ήδη υπάρχουσα συμπεριφορά.
Ας πούμε ότι θέλεις να βελτιώσεις το σερβίς σου. Χρειάζεσαι να ξεχάσεις όλες τις ιδέες που ήδη έχεις στο μυαλό σου. Χρειάζεσαι να σερβίρεις χωρίς να σκέφτεσαι «ποιο είναι το λάθος που κάνω?» και αφού πας με κενή σκέψη, σέρβιρε και παρατήρησε.
Πρώτα παρατήρησε: Πως χτυπάω? Που κοιτάει η ρακέτα? Τι ρυθμό έχω?
Μετά παρατήρησε την κίνηση, πως και πόσο γυρνάει ο καρπός, είναι χαλαρός ή σφιχτός? Στη συνέχεια επικεντρώσου στο swing της ρακέτας – στο που πέφτει η μπάλα – κάθε φορά στο ίδιο σημείο?
Αφού παρατηρήσεις σταδιακά και εστιασμένα τον εαυτό σου, ίσως έχεις αποκτήσει μια ιδέα του συγκεκριμένου στοιχείου που χρειάζεται να βελτιώσεις / του σημείου που χρειάζεται να δώσεις την προσοχή σου.
Προγραμματισμός
Ζήτα από τον εαυτό σου να αλλάξει. Φαντάσου και νιώσε ποια/ποιος θα είσαι έχοντας κάνει αυτή την αλλαγή.
Ας πούμε ότι θέλεις να σερβίρεις πιο δυνατά. Το επόμενο βήμα είναι να προγραμματίσεις εσύ τον εαυτό σου να για περισσότερη δύναμη. Για να το καταφέρεις μπορεί να παρατηρήσεις την κίνηση κάποιου άλλου που βάζει δύναμη στο σερβίς του. Μην το υπεραναλύεις, Απλά απορρόφησε αυτά που βλέπεις και προσπάθησε να νιώσεις όπως νιώθει. Άκου τον ήχο της μπάλας.
Ασε το να συμβεί
Έχοντας ζητήσει από το πνεύμα και το σώμα σου να λειτουργήσουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, δώσε τους την ελευθερία να το κάνουν!
Ξεκίνα ξανά να σερβίρεις χωρίς να βάλεις συνειδητή προσπάθεια να ελέγξεις το χτύπημά σου. Καλύτερα ακόμα να αντισταθείς στο να προσπαθήσεις να χτυπήσεις την μπάλα δυνατότερα. Έχεις ήδη ζητήσεις περισσότερη δύναμη, άστο να συμβεί. Δες αν το σώμα σου έχει καταφέρει να βρεί τον τρόπο να παράξει αυτό που θέλεις. Δε θα γίνει μαγικά με κουμπί, για αυτό δώσε στον εαυτό σου το περιθώριο να εξερευνήσει τις πιθανότητες. Ότι και να συμβεί μην αφήσεις να επέμβουν οι πρότερες σκέψεις/συνήθειες. Αν δεν έχεις αμέσως το αποτέλεσμα που θέλεις, μην το πιέσεις. Εμπιστεύσου τη διαδικασία – επέτρεψε να συμβεί.
Ίσως χρειαστεί να γυρίσεις πίσω στο πρώτο βήμα και να παρατηρήσεις ακόμα μερικές λεπτομέρειες, «μήπως κρατάω πολύ σφιχτά τη ρακέτα και έτσι χάνω την ευελιξία μου?». Βήμα 2 – επαναπρογραμματισμός: νιώσε πως θα ήταν η αίσθηση αν κρατούσα με μέτριο κράτημα τη ρακέτα? Ζήτα ότι βοήθεια χρειαστείς, ζήτα από κάποιο ειδικό να σου δείξει το πως και νιώσε, νιώσε την αίσθηση της συγκεκριμένης κίνησης.
Αφού φτιάξεις την εικόνα και την αίσθηση του τι πρέπει να κάνεις, ενθάρρυνε τον εαυτό σου να υιοθετήσει αυτή την εικόνα, αυτή την αίσθηση – μην το πιέσεις.
- Παρατήρηση Παρατήρησε την αλλαγή – Μην κάνεις την αλλαγή
Χωρίς επίκριση. Η ήρεμη παρατήρηση των αποτελεσμάτων, οδηγεί σε συνεχιζόμενη παρατήρηση της διαδικασίας, μέχρι η νέα συμπεριφορά να γίνεται αυτόματα.
Όταν ξέρεις το στόχο σου, χωρίς να εμπλέκεσαι συναισθηματικά για να τον καταφέρεις, μπορείς να παρατηρείς ήρεμα τα αποτελέσματα και να βιώνεις την πρόοδο. Αν νιώσεις την ανάγκη ότι εσύ πρέπει να πιεστείς και να «βοηθήσεις» – μην το κάνεις – μόνο παρατήρησε με πίστη.
Όσο πιο πολύ φέρνεις το εαυτό σου στη θέση να εμπιστεύεται ότι η φυσική διαδικασία λειτουργεί, τόσο λιγότερο θα πέφτεις στα παλιά συνηθισμένα μοτίβα του να προσπαθείς σκληρά, να επικρίνεις τον εαυτό σου και να απογοητεύεσαι.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι σημαντικό να σε νοιάζει που σκάει η μπάλα. Επέτρεψε στον εαυτό σου να ρυθμίσει τις κινήσεις του, να βρεί το ρυθμό, το σωστό χρόνο.
Η διαδικασία είναι απίστευτα απλή! Το σημαντικό είναι να τη βιώσεις. Μην το φιλοσοφείς. Δες πως είναι να ζητάς από τον εαυτό σου να κάνει κάτι και να το επιτρέπεις να συμβεί χωρίς να καταβάλεις συνειδητή προσπάθεια. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μια εκπληκτική εμπειρία και τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους!
Αν θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου, να αλλάξεις συνήθεις, να μετατρέψεις τις επιθυμίες σου σε στόχους, να οργανωθείς και να τα καταφέρεις ακόμα και σε συνθήκες «κόντρα σε όλες τις πιθανότητες», επικοινώνησε σήμερα κιόλας μαζί μου στέλνοντας μήνυμα στο inbox και δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία που σου αξίζει.
Ελίνα Μαξούρα
Coach | Mentor | Trainer
You may also like
Πώς ο Τροχός της Ζωής Μπορεί να Μεταμορφώσει την Καθημερινότητά σου: Βρες την Ισορροπία που Αναζητάς!
- 21/10/2024
- by Elina Maxoura
- in Coaching