Προϋπολογισμός: Θέλεις να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τα οικονομικά σου;
Προϋπολογισμός
Το #1 εργαλείο για τη διαχείριση των οικονομικών σου
Το τέλος του Φθινοπώρου είναι μια εξαιρετική περίοδος για να οργανωθείς, να θέσεις τους οικονομικούς σου στόχους και να φτιάξεις τον προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς!
Ο προϋπολογισμός είναι πραγματικά το Νο1 Εργαλείο για να αναλάβεις την αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών σου!
** Κατέβασε εδώ ένα χρήσιμο και περιεκτικό φύλλο excel οργάνωσης προϋπολογισμού
5 βήματα για ένα σωστό προϋπολογισμό / budget
1 Στόχοι
2 Έσοδα
3 Έξοδα
4 Αντιστοίχηση
5 Επαλήθευση – Παρακολούθηση
Αντιστοίχιση
Αφού θέσεις τους οικονομικούς σου στόχους και αφού έχεις καταγράψει τα έσοδα-έξοδά σου (τα έχουμε αναλύσει σε άλλο άρθρο), επόμενο βήμα είναι η αντιστοίχηση.
Το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των εσόδων και των εξόδων σου είναι ο πρώτος δείκτης για την κατάσταση των οικονομικών σου.
Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, αν δηλαδή κερδίζεις περισσότερα απ’ όσα δαπανάς, μπορείς να αυξήσεις το ποσό που διαθέτεις για την εξόφληση του χρέους σου ή να αυξήσεις τις αποταμιεύσεις σου.
Αν, αντίθετα, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, αν δηλαδή ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα εισπράττεις, τότε είτε βρίσκεσαι κοντά στο να εξαντλήσεις τις αποταμιεύσεις σου είτε χρηματοδοτείς το έλλειμμά σου με δανεισμό.
Αν, τώρα, ξοδεύεις πάνω από το 40% των καθαρών σου εισοδημάτων για την αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών, βρίσκεσαι σε επικίνδυνη ζώνη.
Γενικά, αν δεν έχεις καθαρά κέρδη αλλά ζημιές, θα πρέπει άμεσα να εξετάσεις κάθε δαπάνη σου και να αποφασίσεις πώς θα ελέγξεις τα έξοδά σου ή θα αυξήσεις τα έσοδά σου.
Επαλήθευση / Παρακολούθηση
Επόμενο βασικό βήμα για τη δημιουργία του προϋπολογισμού σου, είναι η επαλήθευση/παρακολούθηση
Για να είναι αποτελεσματικός ο προϋπολογισμός σου, θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι η καταγραφή που έχεις κάνει είναι ακριβής και όχι πρόχειρη ή εξιδανικευμένη. Για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο και ενέργεια, τουλάχιστον στην αρχή της διαδικασίας και τουλάχιστον μία φορά το χρόνο μετά από αυτήν. Ο πιο σίγουρος τρόπος να επαληθεύσεις τις αρχικές σου εκτιμήσεις αλλά και να βεβαιωθείς ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην ανάλυσή σου είναι, για τουλάχιστον ένα μήνα (ιδανικά 2 ή και 3), να καταγράφεις σχολαστικά όλα τα έσοδα και, κυρίως τα έξοδά σου και να επικαιροποιείς το σύστημα που έφτιαξες στη φάση της οργάνωσης.
Τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να την επαναλαμβάνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να γνωρίζεις πάντα (και ειδικά μετά από σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή σου, όπως η αλλαγή δουλειάς, μια μετακόμιση, ένα νέο μέλος στην οικογένεια κλπ.) πού ακριβώς ξοδεύεις τα χρήματά σου -και όχι πού πιστεύεις ότι τα ξοδεύεις ή, ακόμα χειρότερα, πού πιστεύεις ότι θα έπρεπε να τα ξοδεύεις.
** Κατέβασε εδώ ένα χρήσιμο και περιεκτικό εργαλείο οργάνωσης προϋπολογισμού
Μέθοδοι Σύνταξης Προϋπολογισμού
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι σύνταξης προϋπολογισμού. Εδώ μερικά παραδείγματα:
Η μέθοδος του 50-20-30, στην οποία το 50% των εσόδων σου πηγαίνουν στις ανάγκες σου, το 20% στις αποταμιεύσεις σου και το 30% στις επιθυμίες και την ψυχαγωγία σου.
Η μέθοδος του μηδενικού αθροίσματος, που αντιστοιχίζει κάθε ευρώ των εσόδων σου με τα έξοδά σου, με τρόπο που να καταλήγει σε μηδενικό αποτέλεσμα κάθε μήνα. Στη μέθοδο αυτή, η αποταμίευση μπαίνει κανονικά στις κατηγορίες των εξόδων.
Η μέθοδος του φακέλου, στην οποία χρησιμοποιείς φακέλους με ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για κάθε έξοδο του μήνα.
Η μέθοδος του 50/50, στην οποία τα έξοδα χωρίζονται σε δύο διακριτές κατηγορίες: πάγια και κυμαινόμενα. Στη συνέχεια τα έξοδα αφαιρούνται από το καθαρό εισόδημα και το υπόλοιπο αποτελεί το «διαθέσιμο εισόδημά» σου, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για έκτακτες ανάγκες και για την κάλυψη των στόχων σου.
Η μέθοδος της ποσοστιαίας κατανομής, που σου επιτρέπει να προγραμματίζεις τι ποσοστό του καθαρού σου εισοδήματος σου θα διαθέσεις για κάθε κατηγορία εξόδων, διατηρώντας έτσι το επίπεδο διαβίωσης που προτιμάς. Αυτή θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως η πιο εύκολη, απλή και λιγότερο στρεσογόνα, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις κάποια ενδεικτικά ποσοστά και να τα τροποποιήσεις ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τον τρόπο ζωής σου.
To παρακάτω είναι ένα παράδειγμα υγιούς προϋπολογισμού, ο οποίος έχει καταρτιστεί με τη μέθοδο της ποσοστιαίας κατανομής.
Αποταμίευση: τουλάχιστον το 10% του καθαρού εισοδήματος
Στέγαση: όχι πάνω από το 30% του καθαρού εισοδήματος
Γεύματα και έξοδοι για φαγητό: όχι πάνω από το 20% του καθαρού εισοδήματος Λογαριασμοί ∆ΕΚΟ: όχι πάνω από το 5% του καθαρού εισοδήματος
Έξοδα αυτοκινήτου: όχι πάνω από το 10% του καθαρού εισοδήματος
Ηλεκτρονικές συσκευές, λογαριασμοί τηλεφώνου και ίντερνετ: όχι πάνω από το 5% του καθαρού εισοδήματος
Λοιπά έξοδα: όχι πάνω από το 20% του καθαρού εισοδήματος
Το σύνολο των ποσοστών πρέπει να ισούται με 100%.
Αν χρειάζεσαι βοήθεια για να θέτεις οικονομικούς στόχους, να σχεδιάζεις πλάνο για να τους καταφέρεις, να καλλιεργείς δεξιότητες που σου επιτρέπουννα διαχειρίζεσαι αποτελσματικά τα χρηματο-οικονομικά σου επικοινώνησε μαζί μου.
Ελίνα Μαξούρα
Coach | Mentor | Trainer
Το άρθρο είναι εμπνευσμένο από τον οδηγό Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού που δημιούργησε το Women on Τop.
#χρηματοοικονομικόςαλφαβητισμός
#εσύγνώριζεςότι
#τροφήγιασκέψη
#ώραγιαδράση