O No#1 λόγος που οι άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν μια ερώτηση, είναι ο φόβος της απόρριψης.
O No#1 λόγος που οι άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν μια ερώτηση, είναι ο φόβος της απόρριψης.
Είτε χρειάζεσαι βοήθεια, είτε μια πληροφορία ή ακόμη να αποκτήσεις κάτι που δεν έχεις, δεν τολμάς να ρωτήσεις γιατί φοβάσαι να ακούσεις το “όχι”.
Επίσης υπάρχουμε και εμείς που μεγαλώσαμε σε μια εποχή, που το να ρωτάς θεωρούνταν αδυναμία, χαζομάρα, μη γνώση… Τέλος πάντων σε έκανε να φαίνεσαι κάπως – έναντι των “ειδημόνων”… Έχει αποδειχθεί ότι από τη μια αυτός ο φόβος, από την άλλη το ότι μεγαλώνουμε, μας κάνουν να κλεινόμαστε περισσότερο, να ρωτάμε λιγότερο.
Αν θέλεις να σπάσεις αυτό το patern (που λέμε και στο χωριό μου τον Πειραιά), βάλε πρόκληση στον εαυτό σου και κάνε ερωτήσεις στις οποίες είναι πολύ πιθανό να λάβεις όχι ως απάντηση. Για παράδειγμα ζήτησε δωρεάν το κρουασάν από εκεί που αγοράζεις τον καφέ σου ή πρότεινε στο ψιλικαντζίδικό να σου φέρει στο σπίτι αυτό που αγόρασες! Στη συνέχεια φρόντισε να μη φωτίσεις τον αρνητισμό του όχι, αλλά να εστιάσεις στο ότι τα κατάφερες, ρώτησες, τόλμησες, ξεβολεύτηκες! Εκπαιδεύεσαι έτσι να διευρύνεις διαρκώς τη ζώνη γνώσης σου!
Απαντήσεις που έχω λάβει από αγνώστους
- “το ‘χεις κάψει, θειά ή είναι ιδέα μου?”
- πρόταση να δώσω ομιλία ως key speaker
- συμμετοχή σε κλειστό lobby
- πρόσκληση στο clubhouse
Φυσικά δε σταματάμε εδώ. Τώρα που συνήθισες να κάνεις αυτές τις ερωτήσεις, είναι σαν να βρίσκεσαι πάλι μέσα στη ζώνη ασφαλεία σου! Οπότε η τεχνική είναι συνεχίζουμε και αυξάνουμε τον πήχη, κάνουμε ερωτήσεις που η απάντηση όχι είναι σχεδόν σίγουρη! Ζήτα από έναν άγνωστο να σου δώσει ένα ευρώ ή ένα εισητήριο ή να σου δανείσει το κινητό του ή ζήτα από μια φίλη σου να βγείτε ώρα που ξέρεις ότι δε θα μπορεί. Αφουγκράσου τον εσωτερικό σου διάλογο, τι σκέφτεσαι, πως νιώθεις και φρόντισε να μείνεις στο θετικό, μην απολογηθείς στον εαυτό σου επειδή τόλμησες να ρωτήσεις! Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να μείνεις ανθεκτικός στο στην απόρριψη.
Μέχρι τώρα το έχεις ήδη καταλάβει, δε σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε, κάνουμε ακόμα πιο μεγάλες, προκλητικές ωστόσο ρεαλιστικές ερωτήσεις. Ξαναλέω ρεαλιστικές για να πάραμείνουμε και αξιόπιστοι. Μπορεί να ζητήσεις κάποιος να σε βοηθήσει περισσότερο στην εργασία σου, περισσότερα χρήματα ως αμοιβή, από τα παιδιά σου να κάνουν ακόμα περισσότερες δουλειές στο σπίτι!
Με αυτή την άσκηση μαθαίνεις να εστιάζεις σε αυτά που θέλεις να καταφέρεις και να προσπαθείς για αυτά, χωρίς ο φόβος της απόρριψης να μπαίνει εμπόδιο στα θέλω σου!
Συνεχίστε να ρωτάτε!!!!